Geplaatst op Geef een reactie

How it’s made – Emaille

Algemeen

 Emaille is een laagje glas dat op de metalen voorwerpen wordt aangebracht waardoor het veranderd in een mooi en glanzend product. Dit heeft verder als voordeel dat het metaal volledig is beschermt tegen onder andere roest maar het behoudt de stevigheid van metaal. Al ons emaille servies wordt in Haïti gemaakt. Hier wordt het nog volledig met de hand gemaakt en met de hand geschilderd. Hierdoor is werkelijk elk stuk uniek en zijn er nooit twee exact dezelfde.

 

HOW IT'S MADE; Emaille

Gebruik

Emaille servies kan worden gebruikt net als elke ander servies voor dagelijks gebruik. Ook is het vaatwasser bestendig. Maar doordat het geëmailleerd metaal is, wat dus niet roest en niet kapot kan vallen, is het ook voor andere doeleinde te gebruiken. Zo kan het zonder problemen het hele jaar buiten staan wat het ideaal maakt als decoratie op bijvoorbeeld een tuintafel. Verder wordt het vaak op de camping of tijdens een wandeling gebruikt omdat het vrijwel onbreekbaar is. 

Eigenschappen

Emaille servies is 100% te gebruiken zoals elke ander servies in het dagelijks gebruik. Maar het heeft nog een aantal extra voordelen. Doordat het metaal geëmailleerd is roest het niet. Maar ten opzichte van bijvoorbeeld porselein service is het vrijwel onbreekbaar. Je kunt het zonder problemen laten vallen of in een volle rugzak proppen. Ook hebben emaille bekers een tijdloze uitstraling waardoor je altijd goed zit.

Hoe wordt het gemaakt

  1. Een metalen plaat wordt in schijven geknipt.
  2. Met behulp van een pers wordt de schijf in de vorm van het eindproduct geperst.
    Afhankelijk van het type product wordt dit gedaan met een handmatig of hydrolyse pers. Sommige artikelen worden wel tot 3 keer geperst tot ze de juist vorm hebben. De rand van de mok of bord wordt gemaakt door de rand een klein stukje om te rollen.
  3. Bij de bekers en koffiekannen worden de hendels eraan vast gelast.
  4. Het service wordt grondig schoongemaakt door ze in baden met verschillende chemicaliën te dompelen. Dit geeft ook direct een beschermlaag. De grondverf wordt aangebracht. Deze heeft een zwarte kleur waarna alles moet drogen.
  5. Het service wordt handgeschilderd in de kleur die het uiteindelijk krijgt. Alle randen en hendels worden altijd blauw geschilder voor een klassiek ‘emaille look’.
  6. Alles wordt handgeschilder met de uiteindelijke kleur. Rand en hendel wordt blauw geschilder klassiek look. Deze verf heeft nu nog een doffe uitstraling doordat de verf er ‘poederachtig’ uitziet.
  7. Het service gaat in de oven waardoor de ‘poederverf’ smelt en de poeder veranderd in een ‘glaslaag’. Dit is de uiteindelijk emaille. Het service veranderd hierdoor van een doffe naar een glanzende uitstraling. Alles wordt afgekoeld en het eindresultaat is daar!
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.